Vormsel

Deze informatie is bedoeld voor jonge mensen die meer willen weten over het Vormsel. Het Vormsel is één van de zeven sacramenten in de katholieke kerk. Het sacrament heeft alles te maken met de heilige Geest van God. Wat dat precies betekent, leggen we uit.

Vormselviering 1 april 2017
In januari 2017 beginnen de voorbereidingen voor de jongens en meisjes die gevormd willen worden. Vanaf dit nieuwe seizoen doen de kinderen van de parochies Heilige Vier Evangelisten en Sint Willibrordus de voorbereidingen samen. Als zodanig zullen zij ook samen in één vormselviering gevormd worden op zaterdag 1 april 2017. Monseigneur
Woorts zal daarin vormheer zijn.
Vormsel01 Web

Hoe het is begonnen
In de bijbel zegt Jezus tegen zijn leerlingen: Als de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en mijn getuigen zijn tot het uiteinde van de aarde. De leerlingen hebben die heilige Geest inderdaad ontvangen. Ze gingen er op uit om het geloof te verkondigen en doopten de mensen in de naam van Jezus. Bij de doop legden ze hun handen op het hoofd van de dopeling zodat ook die de heilige Geest kon ontvangen. Uit die handoplegging is het sacrament van het Vormsel ontstaan.

Dit gebeurt er bij het Vormsel
Het sacrament van het Vormsel ontvang je uit handen van de bisschop of iemand die hem vervangt. Om te beginnen legt de bisschop zijn handen op jouw hoofd. Hij bevestigt daarmee dat je bij de doop de heilige Geest hebt ontvangen. Daarna neemt hij het chrisma (een Grieks woord voor “zalf”). Met die zalf maakt hij een kruisteken op je voorhoofd en spreekt: Ontvang het zegel van de heilige Geest, de gave Gods. Daarmee zegt hij dat hij vertrouwen in je heeft en dat jij belangrijk bent voor de katholieke kerk. Tenslotte antwoordt jij met: Amen.

Wat jij kunt doen
Als je gevormd bent, krijg je de opdracht om het geloof te verkondigen. Net als de eerste leerlingen. Dat kan met woorden, maar Jezus heeft laten zien dat het nog beter met daden kan. Je doet dat door zoveel mogelijk op Jezus te gaan lijken. In de bijbel staat hoe Hij de dingen deed en daar mag jij je door laten inspireren.

Pakketje talenten
Eigenlijk heb je al van alles meegekregen om op Jezus te lijken. God heeft je als het ware een pakketje meegegeven met talenten. Dat pakketje mag je uitpakken om jouw talenten te ontdekken en ermee aan de slag te gaan. Waar ben jij erg goed in? Dat hoeft niet iets te zijn waar je heel lang voor moet oefenen om er in uit te blinken. Het gaat juist om de dingen die jou makkelijk afgaan en die als vanzelf bij je horen. Zo is de één sportief, de ander kan goed luisteren, een derde helpt graag anderen. Jezus zegt hierover: Jullie zijn het licht van de wereld. Laat je licht schijnen voor de mensen, zodat ze jullie goede werken zien en daardoor aan God denken.

Sterk maken
Jij bent nodig om te helpen bouwen aan een goede wereld. Een wereld zoals God die heeft bedoeld. De heilige Geest helpt je daarbij. Een oud woord voor “sterk maken” is “vroomsel” en daar komt ons woord Vormsel vandaan. Jij wordt door de heilige Geest sterk gemaakt om je talenten te ontdekken en er goede dingen mee te doen.

De heilige Geest
Met de woorden “heilige Geest” bedoelen we niet iets maar we bedoelen iemand. Het is God zelf die in jou woont. Dat die Geest in jou werkt, heb je zelf niet altijd door. Want wat de Geest doet, is vaak niet groots of meeslepend. Het is meer een zachte kracht die je hart verwarmt en je verstand licht maakt. De Geest heeft te maken met liefde, vrede, blijheid, rechtvaardigheid, zorgzaam zijn.

Wat je ervan merkt
Je kunt aan de buitenkant niet zien dat jij het Vormsel hebt ontvangen. Maar als het goed is, merken anderen wel dat de heilige Geest in jou werkt. Zij zien het aan de vriendelijkheid, de blijheid, de zorgzaamheid en de eerlijkheid die jij uitstraalt. Als je het Vormsel hebt ontvangen, bevestigt de hele kerk dat jij onmisbaar bent om op jouw manier een stukje van de hemel op deze aarde te brengen.

Dus …
Spoor je talenten op, ga aan de slag met waar je goed in bent en sta open voor de zachte kracht van de heilige Geest. Zo kun je pas echt jezelf zijn. Dat is goed voor jou, maar het is ook goed voor iedereen om je heen.

Nog even praktisch

Wil jij gevormd worden? Praat er dan over met je ouders of verzorgers. Aanmelden kan bij het Centraal Pastoraal Secretariaat. Ook als je nog niet zeker weet of je het Vormsel wilt ontvangen, is het slim om mee te doen aan de voorbereiding. Je komt dan nog veel meer te weten én het is leuk om met andere jongeren op te trekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen eten, praten, creatief zijn en hulp bieden naan anderen. Een echte aanrader!

Je kunt ook het volgende filmpje bekijken:  Bewust katholiek, informatie over het vormsel